Lieven de Ridder - Walhalla Records
Sinds ik Lieven de Ridder heb leren kennen, ging er een nieuwe wereld voor mij open.
Lieven de Ridder is namelijk een specialist in de Belgian Underground Wave cassette scène uit de jaren ‘80, wat me tot dan toe zo goed als onbekend was.
Onze ontmoeting heeft niet enkel voor een blijvende invloed op het muzikaal vlak gezorgd bij mij, maar gedurende een aantal jaren ook op mijn fotografielandschap, en in een later stadium zelfs op mijn grafisch ontwerp.
Muziek en fotografie kunnen mooi hand in hand gaan.
Op die manier hebben we al een aantal mooie samenwerkingen verwezenlijkt.
Zo heb ik voor Lieven’s platenlabel Walhalla Records fotografie geleverd voor de platenhoezen ‘V/A - The Whispering Trees’ (de titel is ontleend aan een ander werk), ‘Underground Wave Volume 5’, de cassettehoes ‘Golden Years’ (uitgebracht door Wool_E tapes), en de scanning en retouching gedaan van maxi singels voor de platenhoes ‘The Underground Wave 7”’. Grafisch ontwerp en typografie werd verzorgd door Jan Van den Broeke.
Het is in die periode dat ik de ambitie voelde groeien om dit vaker te willen doen.
Ik droomde al een tijdje om grafisch ontwerp te gaan volgen, en deze positieve ervaring heeft toch wel voor een significante stimulans gezorgd.
Na afronding van mijn opleiding grafisch ontwerp in 2022, begon het te kriebelen om mij te verdiepen in webdesign.
Vorig jaar kwam Lieven met de vraag of ik hem wou helpen met een nieuwe website, en vooraleer ik het goed en wel besefte was zijn website Walhalla Records klaar.
De positieve ervaring die ik hieraan heb overgehouden heeft wederom voor een stimulans gezorgd om eindelijk van mijn eigen website werk te maken.
Een selectie analoge beelden uit mijn productieve periode sinds onze ontmoeting komt nog zeker aan bod hier.
Santa Lacare en het project Re-use, Re-model, Re-wear
Als onderdeel van het project en de expo Re-Use, Re-Model, Re-Wear (najaar 2023) van drie mode- en textielontwerpsters: de Letse Santa Lacare, de Belgische Lucienne Van Dingenen en de Oekraïense Masha Plokhuta, heeft Santa Lacare mij gevraagd om haar conceptueel project in beeld te brengen.
De door de kunstenares intuïtief gekozen 10 deelnemers (passanten uit haar directe omgeving) werden voorafgaand aan het project diepgaand geïnterviewd over de essentie in hun leven.
Er werd hen de vraag gesteld hoe ze tegenover verandering staan.
Alle deelnemers herkenden zich in hun uitstelgedrag, maar ook in hun drang naar verandering.
In gezamenlijk overleg is bij elke persoon onderzocht geweest welk kledingstuk versterkend zou kunnen werken in hun proces naar die verandering.
Hierbij werd onderzoek gedaan naar het soort materiaal, structuur, vorm en kleur.
Tenslotte ondergingen alle deelnemers hun persoonlijke transformatie via water.
De beleving van in het frisse bad te stappen staat symbolisch voor het zuiverend effect van ‘puur’ water, wat de poort naar verandering vormt.
Als fotografe observeerde ik de spontane belevingen, bewegingen en gelaatsuitdrukkingen van de deelnemers tijdens hun transformatieproces, wat verstilde maar ook hilarische momentopnames opleverde.